Thursday, December 2, 2010

BUKAN MELAYU sebagai TPM???

Nik Aziz : Tidak kisah jika penasihat DAP (Lim Kit Siang) jadi TPM
DSAI : Beri peluang kepada kaum lain pegang jawatan (TPM)

Ini lah reaksi kedua-dua orang ketua politik puak pembangkang. Mereka ini melayu, mereka ini beragama Islam tetapi mereka tidak kisah jika jawatan penting No.2 negara diserahkan kepada bukan melayu. Apa yang mereka mahukan ialah UMNO (parti orang melayu beragama islam) tidak berkuasa, dendam kesumat dan kebencian yang dalam menyebabkan mereka dah buta mata hati. Bagi mereka, tak kisahlah apa nak berlaku pon janji 'kepuasan nafsu' mereka terlaksana.

APA YANG TINGGAL UNTUK MELAYU?? Persoalan ini mungkin dipandang sinis oleh puak2 pembangkang malah mereka tanpa selindung menuding jari ke arah UMNO kononnya selama 53 tahun memerintah negara UMNO lah yang 'menggadaikan' harta orang melayu walhal mereka sedar perjuangan UMNO lah yang menyebabkan fasal yang diperuntukkan dalam Perlembagaan untuk hak orang melayua, agama islam dan bahasa melayu masih kekal hingga ke saat ini. Orang melayu telah lama berkorban untuk orang bukan melayu. Perkara asas seperti hak kewarganegaraan diberikan kepada bukan melayu atas dasar semangat pengorbanan dan kecintaan terhadap negara yang tidak rela terus berada dalam genggaman penjajah. Biarpun perit, pedih, sakit, terhina, teraniaya dan sebagainya orang melayu masih kekal sifat kesabarannya. Orang melayu tahu, jika ianya untuk kebaikan anak cucu cicit..'biar putih tulang, jangan putih mata' redha mereka korbankan.

Orang bukan melayu khususnya orang-orang cina terus dibenarkan menguasai kek ekonomi negara walaupun kerajaan mampu menyekatnya jika mahu tetapi kerajaan BN dikuasai UMNO memahami kepentingan hak asasi kemanusiaan malah dalam Islam juga tiada halangan maka perkara ini bukan kudis kepada UMNO malah UMNO terus mencari jalan bagaimana membantu orang melayu mencari rezki dari sudut perniagaan. Wujudnya DEB, MARA, TEKUN, BANK RAKYAT, BANK AGRO dan lain2 membuktikan pemimpin melayu sedaya upaya melaksanakan agenda melayu walaupun tahu risiko untuk menentang 'kuasa ekonomi' orang cina amat perih kerana orang cina mempunyai rangkaian seluruh dunia.

Isu pendidikan juga tidak ketinggalan, orang cina dan india masih lagi berpeluang menggunakan sekolah jenis kebangsaan (cina) atau (tamil) yang bahasa pengantar adalah bahasa cina dan tamil. Walaupun didesak agar mempraktikkan sekolah kebangsaan yang menggunakan bahasa melayu sebagai bahasa malaysia, tetapi ada beberapa pihak orang bukan melayu yang menolaknya dengan alasan ianya akan memusnahkan bangsa bukan melayu. Inipun orang melayu 'lembut hati'.

Kebimbangan orang melayu makin terserlah bila 'mamat2' ni dengan jelas menyokong usaha menaikkan orang bukan melayu jadi TPM. DSAI dengan retorik politiknya tidak menumpukan kepada bangsa cina atau india tetapi spin kepada kaum2 lain seperti kadazan, iban atau kaum2 dari sabah sarawak. Taktik 'silap mata' beliau jelas menaikkan moral kaum2 ini yang terus berbunga harapan kononnya DSAI akan bagi jawatan TPM kepada mereka. Maka desas desus PRU sabah sarawak akan kuat menyokong DSAI bertiup kencang. PKR yang dilihat sebagai parti individu jelas bukannya harapan yang baik kepada orang melayu, maka orang melayu perlu pertahankan 'Kedaulatan Melayu'.

Bumi ini bumi melayu, tuannya pasti orang melayu. Jika tanah air ini jatuh ke tangan bukan melayu...kemana melayu hendak menuju??? China, India, Arab, Indonesia, Thailand, Filipina..??

3 comments:

Gelombang Wangsa Maju said...

Salam Pejuang UMNO dari Grik ...

Minta izin linkkan bersama blog hebat ini bersama blog kami. Wasalam.

MELAYU ATAS PAGAR

Fakeh said...

Apa kata UMNO Cawangan/Bahagian tuan anjur ceramah bertajuk KETUANAN MELAYU MENGIKUT ULAMA NUSANTARA. Dalam tajuk ini, kita akan faham bahawa UMNO tanpa sedar telah melaksanakan segala nasihat ulama-ulama besar Melayu dahulu kala. Maka sebab itulah Allah SWT pelihara UMNO hingga kekal relevan ke hari ini berbanding PAS. Kita juga akan faham bahawa perjuangan melalui bangsa adalah sunnah Rasulullah SAW dan memahami kesesatan aqidah Nik Aziz dari sudut ilmu yang dibahaskan dalam kitab-kitab Ahlu Sunnah Wal Jamaah. Sila layari http://www.docstoc.com/docs/55052418/Bangsa-Melayu-Mengikut-Ulama-Ahlu-Sunnah-Wal-Jamaah

Mohd Fadhil bin Musbah al-Marwa ialah seorang guru pondok berumur 42 tahun yang berasal dari Sungai Merab, Kajang. Datuk mertua beliau ialah Tuan Haji Hamid Kajang, pengasas Maa’had Hamidiah Kajang. Beliau adalah bekas pelajar Maktab Sains Sultan Ahmad Shah (1982-1986) yang memilih jurusan pengajian bersanad di Pondok Tunjuniah, Kota Bahru; Pondok Pasir Tumbuh, Kubang Kerian dan Pondok Kerandang, Besut. Pernah bertugas sebagai guru JAIS dan KEMAS. Beliau tidak mengenakan sebarang bayaran tinggi, memadailah disediakan saguhati yang mengambil kira duit tol, duit petrol dan duit makan. Beliau boleh dihubungi melalui anak muridnya, Ustaz Mohd Saiful A. Karim di talian 013-365 5715 atau 019-366 9741.

Fakeh said...

Apa kata UMNO kawasan tuan/puan anjur ceramah bertajuk KETUANAN MELAYU MENGIKUT ULAMA NUSANTARA. Dalam tajuk ini, kita akan faham bahawa UMNO tanpa sedar telah melaksanakan segala nasihat ulama-ulama besar Melayu dahulu kala. Maka sebab itulah Allah SWT pelihara UMNO hingga kekal relevan ke hari ini berbanding PAS. Kita juga akan faham bahawa perjuangan melalui bangsa adalah sunnah Rasulullah SAW dan memahami kesesatan aqidah Nik Aziz dari sudut ilmu yang dibahaskan dalam kitab-kitab Ahlu Sunnah Wal Jamaah. Sila layari nota ceramah yang telah beliau wakafkan kepada semua netizen:-
http://www.docstoc.com/docs/72022611/Ketuanan-Melayu-Mengikut-Ulama-Nusantara

Mohd Fadhil bin Musbah al-Marwa ialah seorang guru pondok berumur 42 tahun yang berasal dari Sungai Merab, Kajang. Datuk mertua beliau ialah Tuan Haji Hamid Kajang, pengasas Maa’had Hamidiah Kajang yang terkenal. Beliau adalah bekas pelajar Maktab Sains Sultan Ahmad Shah (1982-1986) yang memilih jurusan pengajian bersanad di Pondok Tunjuniah, Kota Bahru; Pondok Pasir Tumbuh, Kubang Kerian dan Pondok Kerandang, Besut. Pernah bertugas sebagai guru JAIS dan KEMAS. Beliau tidak mengenakan sebarang bayaran tinggi, memadailah disediakan saguhati yang mengambil kira duit tol, duit petrol dan duit makan. Beliau boleh dihubungi melalui anak muridnya, Ustaz Mohd Saiful A. Karim di talian 013-365 5715 atau 019-366 9741.